Депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков от

...
 Депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков от
Коментари Харесай

Георги Марков: И при соца, и сега Будапеща е раят

 Депутатът от ГЕРБ и някогашен парламентарен арбитър Георги Марков от години живее сред София и Будапеща. Известен е с любовта си към Унгария и благоговението си към Виктор Орбан. Защо по времето на социализма Будапеща ни изглеждаше като западна столица, кои бяха унгарските културни явления, за какво в този момент страната е от най-развитите туристически дестинации и кои са най-модните локални атракции – Георги Марков разкрива пред „ Ретро ”.
 
 
- Г-н Марков, след 30 години народна власт самолетите от София до Будапеща са още веднъж цялостни. Няма по какъв начин да не си спомним годините преди 10 ноември 1989 година, когато отивайки в унгарската столица, мислехме, че сме на Запад. Вие сте доста подобаващ, с цел да върнем лентата.

- И преди, и в този момент Будапеща е атракция. Вярно е, че преди 1989 година не пътувахме свободно на Запад и отивайки в Будапеща, имахме възприятието, че сме в парадайса. Магазините бяха претъпкани с храни - отдалече се усещаха миризмите на неповторимия колбас " Рив " и саламите " Дюлай ". Кафенетата ухаеха, кеф ти кестени със сметана, " Естерхази ", " Добош ” и „ Шомлой Галушка “. Спомням си дори машините за кафе " Омния ". Считаше се, че в Унгария еспресото е най-хубаво след Италия и Австрия.Учили сме ги на градинарство през 30-те години на предишния век, а имаха 30 типа чушки. На фона на празните магазини у нас, където се биехме за банани по Нова година, напряко беше парадайс. Бира имаше даже австралийска, а у нас всичко отиваше на морето.

- Спомняте ли си какво пазарувахме оттова?

- Разбира се. Най-много дънки, тъй като в София можеше да си купиш единствено от „ Кореком “. Блузки, грамофонни плочи, сифони за сода. За бабите - медикаменти " Стугерон " и " Кавинктон ” за оросяване на мозъка. За майките - сапун " Амо " и дезодорант " Лейди Камея ", за татковците - пяна за бръснене и одеколон " Барбон ".

- Освен яденето обаче сякаш и духът беше различен?

- Унгарците имаха независимост, каквато ние нямахме. Как да няма дух, когато още 1983 година сложиха " Котките " в спектакъл " Мадач ", а на премиерата беше гениалният Андрю Лойд Уебър със Сара Брайтман.Юли 1986 година в Будапеща имах шанса да виждам незабравимия концерт на " Куин ". Още е пред очите ми Фреди. Тичаше гол до кръста с голям плащ с британското знаме. Като стигна авансцената, обърна знамето, а на него - унгарският трибагреник. Бре, като скочиха тези унгарци - 70 000 гърла ревнаха. Три нощи не спах. Спомням си и първата Формула през 1988 година На първата обиколка не имах вяра, че може да има такава скорост, след това се привиква. Победи великият Сена. Кината им бяха с дрешник, можеше да гледаш " Исус Христос Суперзвезда ”, „ Доктор Живаго ” и прочие Унгарките се носеха доста свободно и без сутиен, беше си атракция.
От 1974 година не съм карал в Унгария единствено две Коледи. Удоволствие е да гледаш освен коледните базари. По времето на социализма ние не можехме публично да честваме коледните празници, а на Дядо Коледа викахме Дядо Мраз. Те на 24 декември в 13 часа затваряха всички магазини, а в 16 часа спираха и метрото. Всички са си по къщите. На другия ден коледни песни, коледни пайове. Друг свят си беше.

- Много си падахме по техните рок групи. Разкажете малко повече за тях?

- Наистина имаха доста положителни рок групи и две страхотни рок опери: " Ищван Краля " и " Въображаем репортаж от един поп фестивал в Америка ". Но най-обичани у нас бяха " Омега ", " Лакомотив ГТ " и " Неотон фамилия ". „ Омега “ гостуваха у нас за първи път при започване на 90-те години в зала " Универсиада ". Опашката от концертно бюро на бул. " Руски ” 2 стигаше до мавзолея. Идваха и повторно и с тях пяха нашите митове от " Сигнал ". " Неотон Фами­лия " пяха също у нас в претъпканата зала 1 на НДК. Солистката Ева Чепреги, с хубави дълги крайници и ботуши над коленете, потегли измежду феновете и мъжете полудяха по нея. За „ ретро ” читателите ще оповестя вест, че могат да гледат на живо  " Омега " на два пъти тази година. Те ще създадат два фамозни концерта с неповторими посетители, които не се нуждаят от показване.

На 27 юли в гр.Тата, с отлично естествено езеро, " Омега " ще пеят дружно с неповторимите " Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл “, а на 8 ноември в огромната зала " Ласло Пап Арена " в Будапеща ще пеят с други рок великани - група " Назарет ". Трите банди направиха доста концерти в Германия преди време и тогава " Омега " ги поканиха на взаимен концерт. Солистът Янош Кобор не е мръднал, въпреки че е на 76 години.

Групата " Неотон Фамилия " стана световноизвестна с шлагера " Санта Мария "

" Неотон Фамилия ” ще имат концерт на 26 юли в гр. Шиофок - столицата на Балатон, където е роден бащата на оперетата Имре Калман. Дотам е автомагистрала, само че както и до Тата може да се иде с трен за по-малко от час. Всички " ретро " българи могат, в случай че са навършили 65 години, да употребяват гратис градски и междуградски превоз в Унгария.

- Lonely planet разкри, че за последните 10 години Будапеща е с най-голям растеж на туризъм пред Сеул, по какъв начин стана по този начин?

- Будапеща постоянно е била красива и е привличала туристи. Но 2018-а би всички върхове. Държавата хвърли луди пари: Народното събрание, който е юридически единствено от маджарски майстори и маджарски камък, е реновиран и безусловно свети. Изгради се специфичен вход за туристите, които единствено за 7 евро могат за 45 минути да прегледат блясъка му отвътре; актуализирани са рибарските кули и църквата „ Матияш ”, околното пространство на катедралата " Сент Ищван ", една от най-хубавите в Европа. Занемареният юношески парк в подножието на Буда е трансфорат в неповторим крепостен парк с културни и кулинарни развлечения; красивата постройка " Парижи удвар " до белия мост " Ержибет " е напълно реновирана в най-красивия хотел в Европа.Ремонтирани бяха доста бани и басейни. Будапеща е спа центърът на Европа, единствено 4,5 милиони туристи лани са минали през минералните бани.

- Препоръчайте някои?

- Плажът " Палатинус " на остров Маргит. Той навърши 100 години преди дни. Между вековни дървета и цветя навън против 10 евро може да изкараш деня измежду невероятни басейни, в това число и с изкуствени талази, водни масажи, минерален топъл басейн и прочие От баните бих предложил за ВИП гостите спа центъра в хотел " Гелерт ", където от разтривки, процедури и плуване няма да ти се потегля. Както и комплекса " Сечени " до Площада на героите с лечебни води и открити басейни и през зимата. Той е в Топ 10 на спа центровете по света. Разбира се, баните " Рудаш ", " Лукач ", " Дагай ".

- Кое е най-привлекателното през днешния ден в музикалния живот?

- За младите в Будапеща през август е най-големият юношески летен фестивал " Сигет фестивал ". Той е от 7 до13 август. Купонът е страховит. Видях предходната година даже младежи от Австралия и Нова Зеландия. Програмите на големия остров събират над 100 000 посетители всеки ден. Редът е извънреден. Групите, които свирят, са над 30, запомних като водещ Ед Шийрън.

За по-ретро гостите Оперетата, в която с изключение на всичко на Калман и Лехарт се играят мюзикъли като " Нотр Дам ", " Отнесени от вихъра " и рок операта " Ищван Краля ", която предлагам. В обичания спектакъл на Андрю Лойд Уебър, наименуван " Мадач ”, може да се гледа последният му мюзикъл „ Урок по рок ” с обичаната му артистка Андреа Махо, както и мюзикъла " Веднъж ”.

Георги Марков с новата звезда на унгарската оперета Петра Губик след спектакъла " Нотр Дам "

- Какво ще препоръчате за гледане от спортния живот?

- Разбира се, в първата неделя на август е Формула 1 край Будапеща - към този момент над 30 години. Хунгароринг минава за една от най-техничните. Мно­го атрактивно е самолетното съревнование Red Bull Air Race, което се организира единствено в Унгария и още няколко страни. Досега бе в Будапеща, самолетите минаваха под мостовете и даже допираха Дунава. Тази го­дина ще е на Балатон.

Заслужава си международното състезание по плуване в най-красивата зала за плуване в Европа - " Дуна Арена ". То е за юноши и девойки до 18 години. Ще могат да се видят бъдещи олимпийски първенци следващата година в Токио от Съединени американски щати, Китай и Унгария. През октомври пък е кръгът от международната купа по плуване и може онлайн да се видят извънредно положителни плувкини и доста хубави девойки като Пелегрини (Италия), Белмонте (Испания), Ефимова (Русия), Сьострьом (Швеция) и несъмнено, неповторимата Катинка Хосу от Унгария.

Сега е приключен най-хубавият гребен канал в света край Сегед, където в края на август ще е Световното по кану-каяк. В Сегед е фамозната рибена супа с известния червен пипер.

Накрая феновете на футбола могат да видят откриването на новия стадион " Ференц Пушкаш " на 15 ноември с мача Унгария-Уругвай. Догодина на него ще има 4 мача от Европейското по футбол.

- Кои туристи най-вече се набиват на очи?

- Преди измененията - немските и австрийските. Сега има инвазия на азиатски туристи. Много скъпо облечени с доста скъпи фотоапарати. Седмично има по няколко самолета от Пекин и Шанхай, а скоро ще има и от Бомбай. За уикенда идват доста англичани. Полетите единствено от Лондон са над 10 дневно. Прекарват си в гледане на мачове и пиянство до унес на евтина бира и палинка. За Нова година е залято с италиански туристи от Северна Италия. На възраст до 40 години.

- Къде е най-добре за спане?

- В самолета от млади българи узнавам, че наемат доста положителни квартири в центъра на града с всички екстри. Апартаментите са типично от времето на империята, просторни с високи тавани и не скъпи.

- Викаха ви преди време Жоро Унгарския, любовта ви към Орбан е патологична.

- Понеже приказваме за туризъм, няма по какъв начин да не признаем, че Виктор направи страната си една от най-сигурните в Европа. Тук няма миграция на ножа. Унгария ще остане християнска и етнически хомогенна. В Дунава край остров Маргит, който ми е обичан, един ден ще бъде положен и прахът ми, както на починалата ми брачна половинка Мария, с която 47 години бяхме дружно и ми направи дом в този неповторим град.

- Нещо за десерт - коя сладкарница и кафене препоръчвате?

- За мен има две неповторими сладкарници. Едната е „ Ню Йорк “ на остарелия бул. „ Ленин “, в този момент " Ержибет ”, наоколо до театъра " Мадач ", а другата - „ Париж " на бул. „ Андраши ", наоколо до оперетата. Човек може да се захласне и от блясъка, и от архитектурата, и от асортимента. Разбира се, фамозното " Жербо " на входа на " Ваци ", пред което тъкмо потегля Метро №1 - първото метро в Европа – 1897 година Аз най-вече обичам да вървя в „ Самош " против „ Жербо ”.  
Виж всички публикации от Вероника Йорданова-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР